28 March 2012 0 Kommentarer

Flått en reell trussel i hverdagen?

Som vi alle er klar over finnes det flått over store deler av landet i dag, og spesielt i sør og i vest langs kysten er dette er utsatt problem. Men hva er egentlig en flått og hvor skadelig kan den egentlig være?
En flått er en liten parasitt som lever av å suge blod fra dyr og mennesker. Livssyklusen varer ca. 2 – 3 år der den går igjennom store fysiske forandringer. Størrelsen varierer fra 1 mm til over 1 cm og avhenger av alder og hvor mye den har spist.
Flåtten trives best i skogområder, ofte der det er høyt gress, fuktig og ikke i direkte sollys. De sitter klar ytterst på gresstråene og setter seg fast på dyr eller mennesker som kommer forbi. De skiller ut et stoff som virker som lokalbedøvelse og dermed kjenner ikke verten bittet. Den suger seg så godt fast hvor den kan bli sittende i opp til en uke.


Kan dyr bli syk av flått?

I utgangspunktet er ikke flåtten i seg selv farlig men fordi den suger blod fra flere verter kan den potensielt bære smitte med seg i spyttkjertlene.  De vanligste bakteriene er Borrelia og Anaplasma, hvor den første er den mest utbredte. Begge kan føre til sykdom hos både hund og katt. Symptomene er ofte uspesifikke; tretthet, nedsatt almenntilstand, halting (ofte skiftende), ustødighet dersom den angriper nervebanene og høy feber. I ekstreme tilfeller kan dette føre til død.


Hva kan jeg gjøre for å forhindre hunden eller katten min blir syk?

Det aller viktigste du kan gjøre er å sjekke dyret ditt ofte, spesielt dersom det har ferdes i områder hvor det er mye flått. Kjenn godt etter igjennom pelsen, ofte sitter flåtten rundt halsen og på hodet, både hos hund og katt. Dersom du finner en anbefales det å fjerne denne så snart som mulig. Det finnes flere hjelpemidler for å fjerne flått som har satt seg fast; mange dyreklinikker selger hva vi kaller en flått-pinsett. Det har i mange år vært diskutert om man burde vri flåtten med eller mot klokken. Hodet er ingen skrue så vridninger vil ikke avgjøre om du får hele flåtten ut eller ikke.
Det finnes også medisiner som skal redusere risikoen for å få flått. Ingen midler er 100% men risikoen er betraktelig redusert. Disse midlene vil også føre til død hos flått som er i kontakt med dyret og om den skulle sette seg fast vil den etter kort tid dø og falle av. Det er to alternativ til medisinering: flåtthalsbånd og dråper. I dag har begge midlene relativt lik effekt. Begge har avvisende og drepende effekt på flåtten. Halsbåndet må sitte på hele sesongen, mens dråpene dryppes på dyrets pels ca. en gang i måneden. Vi anbefaler å bruke de flåttmidlene som er reseptbelagte. Disse er nøye utprøvd og testet for både effektivitet og sikkerhet for dyrene. Det er viktig å bemerke at man må aldri bruke dråper beregnet på hund til katt. Dette kan føre til alvorlig sykdom hos katt og i verste fall død, som vi dessverre har opplevd her på klinikken vår. Dersom du er i tvil ta kontakt med oss og vi kan hjelpe deg.

Kan flåttbårne sykdommer behandles?

Ja, i de fleste tilfeller kan de det. Behandlingen består av en langvarig antibiotikakur. Prognosen er best dersom dyret blir behandlet så raskt som mulig etter smitte. Så hvis du er i tvil ta kontakt med veterinæren din for mer hjelp.


Så bør jeg være bekymret for dyret mitt?

Selv om flått potensielt kan føre med seg alvorlig sykdom er det heldigvis relativt sjeldent at dyr faktisk blir smittet. Dersom du tar forhåndsregler og sjekker dyret ditt ofte er riskoen relativt liten. Så mitt råd er nyt sommeren sammen med dyrene ute i den flotte naturen våres. Og dersom du har noen spørsmål ta kontakt med oss for en hyggelig prat!Kristine Langen Stokmo & Nox

Veterinær Kristine Stokmo

Dyreklinikken Bergen Vest

( Ingen relaterte innlegg )

Leave a Reply