30 March 2012 0 Kommentarer

Huggorm

Det er sommer, det er sol og vi koser oss ute sammen med våre firbeinte venner, men vi er ikke alene om å trives i varmen fra solen. Også huggormen har våknet til liv og har vært observert flere plasser allerede. I dette innlegget skal jeg ta opp de viktigste tingene du bør tenke på dersom du opplever at hunden din har blitt bitt av huggorm.
I Norge finnes det bare en type giftig slange nemlig huggormen. Denne lever i mange typer terreng, men trives best der det er varmt og tørt. Den er utbredt i Sør-Norge men har også de siste årene blitt observert lengre og lengre nordover i landet. Den lever stort sett av smågnagere men kan også spise amfibier som padder og frosker, samt fugler og fugleegg.
Huggormen er i utgangspunktet ikke en aggressiv slange men vil selvfølgelig forsvare seg dersom den føler seg truet. Den vil i de fleste tilfeller søke tilflukt når den værer at det kommer mennesker eller dyr imot den, evt ligge helt stille i håp om og ikke bli oppdaget. Nysgjerrige hunder er mest utsatt for bitt da disse gjerne overrasker og virker truende på huggormen.
De aller fleste hunder sier kraftig ifra dersom de blir bitt- ofte hyler de til, hopper til siden eller på andre måter viser tegn til smerte/ubehag. Men legg merke til at ikke alle hunder reagerer like kraftig! Dersom du opplever dette- se deg raskt rundt om du ser noe som kryper av gårde. Jeg anbefaler å undersøke hunden og ikke bruke mye tid på å prøve å finne igjen huggormen som mest sannsynlig har gjemt seg nå. Sjekk områder som nese og hoderegion nøye, samt poter og ellers på kroppen. De aller fleste hunder blir bitt i snuten. Noen ganger kan du finn to små hull etter hjørnetennerne til huggormen, eventuelt små bloddråper. Disse kan noen ganger forveksles med stikk, som vepsestikk, dersom du finner bare ett. Sjekk også innsiden av leppen. Området hovner raskt opp rundt bittet og er ofte det første symptomet man oppdager Dersom hunden er bitt i snuten kan dette føre til pustebesvær. Hunden kan også rask og overfladisk åndedrett, tegn på sjokk som hurtig og svak puls, bleke slimhinner og uro.
Så hva gjør jeg dersom jeg opplever dette? Bruk av prednisolon tabletter har i mange år vært omdiskutert. Det er viktig å legge merke til at disse tablettene IKKE behandler den potensielle forgiftningen, men kun reduserer noe av den akutte hevelsen. Det anbefales å ta kontakt med veterinær så snart som mulig dersom du mistenker at hunden din har blitt bitt. Vi anbefaler full behandling til alle hunder dersom det er mistanke. Huggormen injiserer alltid samme mengde gift, uavhengig av størrelsen på byttet og det er dermed lett å forstå at små hunder er mer utsatt enn større hunder. Men dette betyr ikke at man ikke skal ta dette alvorlig på store hunderaser! Bær hunden dersom mulig, eller la den gå rolig.
Langsiktig kan forgiftningen føre til skader på indre organer, og nyrene spesielt utsatte. Det anbefales at hunden følges nøye opp i ukene etter, hvor vi blant annet anbefaler kontroll blodprøve for å undersøke mulige langtidsskader.
Nå er sikkert de fleste som har lest dette innlegget ganske skeptiske til å ta hunden med på tur. Husk at huggormen sjeldent er aggressiv og oftest unngår den problemer om den kan. Vi anbefaler å alltid ha den i bakhodet dersom hunden din skulle oppføre seg rart mens man er ute på tur, men håper ikke dette stopper dere fra mange flotte turer i det fine sommerværet! God tur!

Veterinær Kristine Langen Stokmo

Dyreklinikken Bergen VestKristine Langen Stokmo & Nox

( Ingen relaterte innlegg )

Leave a Reply